Maliskamp vertoont zijn kunsten nog steeds langs de rijksweg tegenover ‘Van den Ekkers’. De club groeit langzaam en gaat geleidelijk aan ook sportief zijn woordje meespreken. Geschiedenis schreef de club in het seizoen 1948 - 1949. De hoogste notering ooit wordt dan bereikt. We blikken grof terug op de prestaties van vooral het eerste elftal in die periode.
In de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog is het overal armoe troef en ook bij de voetbalclub. De koning te rijk voelen ze zich dan ook met de spullen die ze van de Engelse bevrijders krijgen, weet Martien van den Elzen zich te herinneren.
 
Promotie en groei
In Het Huisgezin – de voorloper van het Brabants Dagblad – staat kort na de oorlog weinig over MSV te lezen. In het seizoen 1947-1948 behaalt MSV het kampioenschap in de afdeling en na promotiewedstrijden tegen WSJ en Waalre klimt het naar de vierde klasse van de grote KNVB. Deze promotie is voor velen een impuls om ook bij Maliskamp te gaan voetballen In het seizoen 1948 – 1949 kent (toen nog) MSV zelfs een tweede en derde elftal. MSV 2 speelt in de Tweede Klasse B van de KNVB, Afdeling Noord-Brabant. Dat seizoen kent MSV dus zelfs een derde elftal in de Derde Klasse B. Op zondag 10 oktober 1948 wint MSV 2 met 2-5 van DVG 2. Dezelfde dag verliest het derde elftal van Zwaluw 5 (!) met 2-0. Twee weken later is het ook met het tweede mis. Thuis moet tegen RKJVV (‘de Siep’) een 1-4 nederlaag worden geïncasseerd. Dik een maand later is het wel juichen! In Sint Michielsgestel wordt een 0-2 overwinning geboekt op de gelijknamige club. Het laatst verschijnen er op 7 november uitslagen van de lagere elftallen in de krant: RKSVA (nu Avanti ’31) – Maliskamp 2 levert niet meer op dan een brilstand en het derde wint nu wel van Zwaluw. Het vierde team van die club wordt op een 4-2 nederlaag getrakteerd en kan ‘met een jas’ naar Vught terug. Daarna raken we het spoor bijster van deze twee elftallen.
 
Jeugdig elftal 1948 
Een jeugdig Derde elftal 1948
Achter: Nol Vissers, Theo Jagers, Toon Maas, Mari van Gerven, Adriaan van der Doelen, Jan van der Leest, Henk van der Leest en Harrie (d’n Dikke) Spierings. Voor: Louis Jagers, Harrie van Hoof, Toon van Osch, Piet van Lokven,  Henk van den Heuvel en Mies van Loosbroek.
 
 
In de ‘grote KNVB’
De hoofdmacht speelt het seizoen 1948-1949 in de vierde klasse van de KNVB. En als u kijkt naar de eindstand van dat seizoen, dan ziet u dat het de club daarin nog niet zo slecht verging.
Stand 1948 
 In de beker werd ook volop meegedaan. In groep F van district IV werd fors verloren van Schijndel (1-7), gewonnen van Oisterwijk (3-1) en Rhode (3-2) en werd er een 2-3 nederlaag geleden tegen SBC.
 
Topseizoen
Het daarop volgende seizoen was lange tijd het allerbeste dat de club kende, zo is de mening van velen. In de Vierde Klasse C. Zo stond er op 30 oktober 1949 de thuisontmoeting tegen Berghem Sport op het programma. Volgens de krant trok deze wedstrijd een recordaantal toeschouwers, zonder daarbij cijfers te noemen. Het verslag luidde: ‘Berghem Sport speelt het eerste kwartier een zo sterk offensief, dat de Maliskampers er van stonden te kijken. Na het eerste kwartier is het al 1-2 voor Berghem Sport. Maar nog voor rust maakt Maliskamp uit een penalty gelijk. Direct na rust kwam Maliskamp opzetten en na twintig minuten maakt het 3-2. Door een buitenspeldoelpunt werd het 3-3 en nog net voor het einde maakt Berghem Sport het winnende doelpunt. Een gelijkspel zou beter zijn geweest’.
Halverwege het seizoen is Maliskamp middenmoter met negen winstpunten. Maar in de loop van de competitie ging het maar beter en beter. Op twee zondagen voor het einde staat Maliskamp tweede achter OSS, dat dan al kampioen is. Het prachtige eindresultaat van dat seizoen moeten we hier natuurlijk ook laten zien.
Stand 1948 2
 
eerste elftal jaren 50
 
Eerste elftal begin jaren vijftig
Toon Heijmans, Hein van den Elzen, Harrie van Rosmalen, Jo van Esch (uit Vught), Piet van Helvoort (schipper uit Ammerzoden), Jan van Osch, Jan Taks, Piet van Hoof, Driek van Hoof, Jo van Hoof, Jan van der Donk en Piet van Aggelen.
 
Terug naar af
Het jaar daarop echter gaat het helemaal mis. De rood-witten kunnen zich onvoldoende wapenen tegen het degradatiespook. Na een verblijf van twee seizoenen moet het vlaggenschip van Maliskamp een stapje terug doen. Terug naar de Brabantse Bond.
Stand jaren 50
 
Het seizoen 1951-1952 blijft een gesloten boek. Daar is niets over terug te vinden. Wel over de daarna volgende competities in de Eerste Klasse B van de Brabantse Bond. Het krantenverslag van de wedstrijd tegen Helvoirt op zondag 4 april 1953 meldt: ‘Reeds direct na de aftrap slaagde Maliskampkeeper Van Osch een schot van een Helvoirt-speler goed te stoppen. Vanaf de aftrap kwam de bal terecht bij Van Hoof, die omspeelde de keeper en scoorde 1-0. Van beide zijden aardig voetbal en uit een corner kwam de gelijkmaker. Daarna 2-1 voor Maliskamp weer door Van Hoof die na een corner via de schouder van Van Aggelen doelpuntte. Voor rust nog gelijk. Na de thee kwam Maliskamp er niet meer aan te pas, 2-3 en 2-4. Vlak voor het einde nog 3-4’.
Ook in het seizoen van het twintigjarig bestaan vertoeft Maliskamp in dezelfde klasse. Het kan er geen potten breken.
Ga naar boven