Na de oprichtingsperiode en de promotie en groei in de jaren veertig bekijken we hoe het Maliskamp verging in de jaren 1954 - 1964. Sportief gezien zijn er amper hoogtepunten. De club krijgt het moeilijk en lijkt zelfs het loodje te leggen. Er is gelukkig een redder in nood…
 
Saai
Zoals we dat vaker zien in de clubhistorie, is ook van het seizoen 1954 - 1955 weinig bekend. Wel dat er op 30 oktober met 3-1 wordt verloren van Litta. Het verslag van die match zegt ons het volgende: ‘Voor rust speelden beide ploegen goed tegen elkaar op. Noch Maliskamp, noch Litta wisten te scoren. De rust had blijkbaar aan Litta de nodige verkwikking gegeven, want de gastheren togen hard ten aanval. Al spoedig wist Litta de score te openen., Nog geen vijf minuten later was de stand weer gelijk toen een van de voorwaartsen van Maliskamp handig wist te profiteren van een verrassing in de Litta verdediging. Door deze tegenslag geïnspireerd trok Litta weer ten aanval wat resulteerde in een 3-1 eindstand.’ Verder koesterde het eerste elftal geen kampioensaspiraties en kende ook geen degradatiezorgen. Dat is dan weer wel bekend.
 
Dieptepunt in clubhistorie
De daarop volgende competitie was ronduit slecht voor de rood-witten. Drie wedstrijden voor het einde stond het team troosteloos onderaan. Twee hele punten hand men op het conto staan. Één schamele overwinning en maar liefst veertien nederlagen, 15 doelpunten vóór en 76 tegen. Een trieste balans dus. Degradatie kon niet meer worden ontlopen, want ook de laatste drie wedstrijden gingen glansloos verloren.
Maar, het kon nog erger! Zo zou blijken. De editie 1956 - 1957 verliep nog rampzaliger. De club telde te weinig leden om een (representatief) elftal op de been te kunnen brengen. Er zat niets anders op dan zich terug te trekken. In dat jaar was het met name voorzitter Antoon van den Elzen die alle zeilen bijzette om genoeg spelers bij elkaar te krijgen. Immers, zou dat niet zijn gelukt, dan zou de club ter ziele moeten gaan. Maar Antoon slaagde in zijn missie, hield het Maliskampse voetbalschip drijvende en haalde opgelucht adem en zag toch weer een team binnen de lijnen staan.
 
Doorstart
‘Maliskamp speelt in het seizoen 1957 - 1958 in de Derde Klasse 321 van de Brabantse Bond’ klonk voor Antoon hoe dan ook positief. Ook al was het dan echt in de diepste kelder van het voetbal en drie niveaus lager dan een jaar of tien daarvoor. Maliskamp moest opnieuw beginnen, helemaal onderaan. Het eerste elftal moest zich weer opwerken naar de Tweede Klasse. Je kunt je het haast niet voorstellen, maar in die tijd trad Maliskamp 1 aan tegen Zwaluw VFC 3, Prinses Irene 3, Nulandia 2, OJC 3 en OJC 4, HVCH 3, maar zelfs ook tegen RKKSV 2 én RKKSV 3!!!
Op 3 mei 1959 was Zwaluw VFC 3 de tegenstander, toen in de Derde Klasse 323. Met 3-1 moest men het hoofd buigen. Als volgt werd er over die wedstrijd geschreven: ‘Zwaluw VFC nam tegen Maliskamp na een half uur de leiding, maar de Rosmalenaren slaagden er na een hevig offensief in voor rust naast Zwaluw te komen. In de tweede helft konden de
Rosmalenaren iets meer voldoende energie opbrengen om tot een gunstig resultaat te komen. De Vughtenaren konden dat wel en wisten door nog twee treffers het duel in hun voordeel te beslissen’.
Het jaar daarop ontmoette de Maliskampse hoofdmacht teams als Alem 2, OJC 4, RKVSC 2 (!), Hertogstad 1, Jan van Arckel 3 (!), Hedel 2 en Emplina 2.
Aan het einde van dat seizoen stond de clash tegen de Jantjes (Jan van Arckel) op de rol. Er werd een 2-2 gelijkspel uit het vuur gesleept. Daardoor stegen de kampioenskansen aanmerkelijk. En jawel hoor, een week later konden de bloemen worden uitgereikt.
Uitgerekend tegen aartsrivaal RKKSV. De reserves, dat wel. Van die wedstrijd treffen we het volgende getuigenverslag aan in de krant: ‘Door een duidelijke overwinning op RKKSV 2 is Maliskamp kampioen geworden van de Derde Klasse 323 van de Afdeling Noord-Brabant.
Door A. Maas werd de score geopend, waarna door doelpunten van C. van Hoof, M. van der Elzen en W. Jagers de score tot 4-0 werd opgevoerd.’
 
Tweede bewerkstelligt promotie eerste
Toch was dit resultaat niet de verlossing van de derde klasse (!?), want in het seizoen 1960 - 1961 treffen we Maliskamp 1 opnieuw aan in de Derde Klasse, zij het nu met het nummer 325 (het tweede en derde elftal spelen in de derde klasse met de nummers 326 en 328).
De terugkeer naar de tweede klasse moest bewerkstelligd zien te worden over de rug van Alem 2, Bossche Boys 2, RKVSC 2, RKKSV 2, Hedel 2, Tico en Hertogstad. Op 9 oktober won Maliskamp ruim van Hedel 2 met 6-2. Daarna volgden echter nederlagen tegen Bossche Boys (1-4) en Alem 2 (2-7). Van die ontmoeting tegen de Boys uit Den Bosch troffen we een verslag aan: ‘De reserves van Bossche Boys wonnen royaal van Maliskamp. Na één helft was al een 2-0 voorsprong bereikt. Tot een kwartier na rust bleef deze stand. Even leek het of Maliskamp nog terug kon komen na een doelpunt van Verstappen. Maar, vanaf dat moment was de thuisclub de baas en schoot nog tweemaal raak.’
Het eerste elftal behaalde dus geen promotie. En toch kwam het eerste het seizoen daarop wel uit in de Tweede Klasse!!! Dankzij het tweede elftal. Dat had het via promotiewedstrijden zó goed gedaan in die andere derde klasse, dat het eerste daarvan de vruchten plukte. Het mocht een niveautje hoger zijn kunsten weer gaan tonen.
 
Geen hoogtepunten in Tweede klasse
In de Tweede Klasse 213 moesten de degens gekruist worden met BMC 2, DSC 2, OJC 3, Hedel 1, Emplina 1, RKKSV 1, Zwaluw VFC 3, RKOSC 2 en Bossche Boys 1. Op 15 oktober 1961 togen de manschappen naar Berlicum voor de onvervalste streekderby tegen de Berlicum Middelrode Combinatie 2. Een 1-1 gelijkspel was het resultaat dankzij een treffer van Harrie Eggly. Diezelfde Eggly was een week later weer goed op schot tegen het tweede elftal van DSC. Hij legde er twee van de vier in en had dus een belangrijk aandeel in de uiteindelijke 4-2 overwinning. De andere goals kwamen op het conto van de gebroeders M. en J. van der Leest.
Op 19 november leed Maliskamp een gevoelige nederlaag bij Bossche Boys. Het was weer
Harrie Eggly die voor Maliskamp het net vond. Een week later weer een nederlaag, nu tegen Emplina. Thuis kreeg men met 2-4 klop. Bert van Lokven maakte het tweede doelpunt voor de gastheren.
Hertogstad en Haarsteeg 3 waren de nieuwe tegenstanders in het seizoen 1962 – 1963. Die laatste was de tegenstander op 4 november 1962. De krant deed er als volgt verslag van: ‘In de twaalfde minuut opende J. van der Leest met een prachtige kopbal uit een corner voor MSV de score. Na dertig minuten was het dezelfde speler die de stand op 2-0 bracht. Na de thee een geheel ander spelbeeld. Haarsteeg kwam sterk opzetten en maakte vier doelpunten.’ Er volgden nog twee seizoenen waarin de krant merkwaardig genoeg amper verslag doet van wedstrijden in de Brabantse Bond. Of de radactie een ander beleid voerde dan wel of er enige onenigheid bestond tussen de voetbalbond en de krant, we weten het niet. De seizoenen 1963-1964 en 1964-1965 blijven een volstrekt gesloten boek.
Ga naar boven