Degradatie voor het eerste, het nieuwe fraaie complex wordt in gebruik genomen, Maliskamp 1 stoomt door naar de eerste en daarna naar de vierde klasse KNVB, de meisjes winnen de districtsbeker en een bijzonder goed verlopen jubileumviering. Een veelbetekenende, bewogen periode 1979 - 1984.


Het eerste en tweede degraderen.
Het keurkorps van Maliskamp vestigde zich in de competitie van 1979 - 1980 op de zevende plaats van de eindranglijst.
Hoe anders ging het het jaar erna (1980 - 1981)! Er moest nog één wedstrijd worden afgewerkt. De thuisontmoeting tegen TGG, dat al kampioen was. De Bossche club vroeg of het duel eerder in de week kon worden gespeeld. De kampioenen wilden in het weekend deelnemen aan een leuk toernooi. Maliskamp èn de KNVB stemden toe en zodoende werd de wedstrijd al op dinsdag gespeeld. Het duel was voor onze club van groot belang. Het moest namelijk minimaal een punt halen om degradatie te voorkomen. “Voor wat hoort wat” en “Dat komt dus wel goed…”, zo moet men bij Maliskamp hebben gedacht. Niets was minder waar! The Goal Getters lieten trainer Dick van den Bovenkamp en zijn mannen nog even in de illusie dat het allemaal goed zou aflopen, want Maliskamp nam een 1 - 0 voorsprong door een goal van Jo van Meurs. Hoe misleidend was de houding van TGG. Immers, na rust gaf het vol gas en doelpuntte maar liefst driemaal. Dit resultaat betekende dat er op neutraal terrein een beslissingsduel om degradatie moest worden gespeeld tegen Rossum.
En dat gebeurde op het veld van Maaskantse Boys in Maren-Kessel. In de benodigde verlenging dolf Maliskamp het onderspit. Een door Rossum benutte penalty betekende na zeven jaren de teruggang naar de Tweede Klasse van de Afdeling Noord-Brabant van de KNVB. Het drama werd voor de selectiegroep helemaal compleet en pijnlijk, omdat ook het tweede elftal - na beslissingswedstrijden tegen Prinses Irene 3 en BMC 3 - de degradatie naar een lagere klasse niet kon ontlopen.


Jeugdplan ziet het levenslicht.
De toenmalige trainer van het eerste en tweede elftal, Dick van den Bovenkamp, kreeg van het bestuur nog een tweede opdracht. Naast het doel om het eerste elftal op een zo hoog mogelijk niveau te brengen, omvatte zijn functie nog een taak. Het opstellen van een jeugdplan. Tot dan toe werkte Maliskamp min of meer à l’improviste als het ging om het opvangen, trainen, begeleiden en verbeteren van de kwaliteit van de jeugd. Dick sleutelde een uitstekend plan in elkaar om hier structuur in aan te brengen. En met succes. Een afgeleide van het door hem in elkaar getimmerde systeem wordt tot op de dag van vandaag binnen de club gehanteerd en levert ook zijn vruchten op.

eerste steen kantine maliskamp Jos de LetterIngebruikname en opening accommodatie “Maliskamp”
Er volgde een drukke en wat rumoerige zomer. Druk, omdat alle zeilen werden bijgezet om de officiële opening van het gloednieuwe sportpark ‘Maliskamp’ goed te kunnen laten verlopen. Aan de Maliskampsestraat (waar anders!!!) was een fraaie voetbalaccommodatie verrezen. Op 29 januari van dat jaar was begonnen met de bouw van de opstallen. Het plan was gemaakt door Buro voor Achtitektuur en Bouwtechnieken Berlicum BV van de architecten W. van der Heijden, J. Steenbergen en P. Jansen. Er waren verder drie speelvelden aangelegd, samen met een verlichte oefenhoek, die voor trainingen al in gebruik was genomen door de selectie van het eerste en tweede elftal.
In goed acht maanden tijd waren ook de gebouwen, een fraai clubhuis en tien kleedlokalen, gereed. Opnieuw kwam de zelfwerkzaamheid van de leden zeer tot uiting in deze periode. Een geweldige inzet leidde ertoe dat op zaterdag 22 augustus 1981 het eerste, echte eigen thuis van de rkvv Maliskamp officieel in gebruik werd genomen. Het was de toenmalige burgemeester van Rosmalen, mr. D.C.B. Burgers die die handeling verrichtte.


Plotseling vertrek trainer.
Wat rumoerig is het, omdat ondertussen het bestuur een even plotseling als ongewild probleem tot een oplossing had moeten brengen. Dick van den Bovenkamp vertrok geheel onverwacht. Hij kreeg een niet te weigeren aanbod van FC Den Bosch ’67 om daar toe te treden tot de trainersstaf. Uiteraard sloeg hij dat niet af, overigens in goed overleg met het bestuur van onze vereniging. Maar de club had nu hoe dan ook een probleem. Want, waar vind je op zo’n moment een nieuwe, maar ook nog eens geschikte trainer? Geen probleem is groot genoeg om niet te kunnen worden opgelost. Dat bleek. Uit de hoge hoed kwam Jo Konings, oer-Wilhelminiaan en -kanarie uit Den Bosch.


‘Schokeffect’ leidt in twee seizoenen tot vierde klasse.
Het even plotselinge vertrek van Van den Bovenkamp als de komst van de nieuwe trainer had zo zijn uitwerking. Onze hoofdmacht keerde het daarop volgende seizoen (1981 - 1982) direct terug naar de Eerste Klasse. Heusden werd de kampioen en Maliskamp eindigde als vierde achter DVS-Boys en Bossche Boys. Heusden telde als winnaar van een periodetitel niet meer mee omdat het al kampioen was, dus volgde er maar één wedstrijd tussen de twee andere periodewinnaars: DVS-Boys en Maliskamp. Die ontmoeting had plaats op de accommodatie van SCI in Sint-Michielsgestel en leverde de rood-witten een 2 - 0 overwinning op. Voor de treffers tekenden Martien van Gaal en Nico Schutjens.
Ook in de competitie 1982 - 1983 in de eerste klasse was Heusden de kampioen en behaalde Maliskamp opnieuw een periodetitel. Dat deden ook GVV (Geldermalsen) en Buren. Nu was er dus sprake van een nacompetitie. En het werd een spannend drieluik met een voor Maliskamp bijzondere apotheose. Maliskamp startte in Buren en door toedoen van keeper Jan de Wit en een portie mazzel bleef het daar op 0 - 0 steken. In de tweede ontmoeting klopte GVV de Burenaren met 2 - 0, dus werd de laatste wedstrijd in Rosmalen de meest cruciale ontmoeting. Voor de ploeg uit Geldermalsen zou een gelijkspel volstaan. Echter, dat pakte anders uit. In de twintigste minuut van de eerste helft zette Martien van Gaal Maliskamp op het goede spoor door de 1 - 0 te scoren. Daaraan voorafgaand werd een zuiver lijkende goal van de bezoekers wegens buitenspel afgekeurd. Na de thee domineerde GVV nogal nadrukkelijk, maar een op de counter loerend Maliskamp zag zijn tactiek beloond. Zo’n vijf minuten voor tijd gooide Jo van Meurs de wedstrijd op slot door de 2 - 0 tegen het net te leggen.
Jammerlijk waren de onverkwikkelijke taferelen die volgden (drie rode kaarten) tegen het einde en na afloop van de wedstrijd. Gelukkig kon de toevallig aanwezige politie de orde herstellen.

eerste elftal kampioen


Meisjesteam wint KNVB districtsbeker.
Groots in hetzelfde seizoen was de prestatie van het meisjeselftal van Maliskamp. Tien jaar actief damesvoetbal wierp zijn eerste vruchten af. Onder leiding van Helma Peters en Peter Konings presteerde dit elftal het om de finale van de KNVB districtsbeker voor meisjes te bereiken. In die wedstrijd kwam het uit tegen Voetbalvereniging Oranje Wit (VOW) uit Zijtaart (Veghel). En het was Margot van der Burgt die met haar goal het vonnis velde. Verder bestond het team uit de volgende golden girls: Sylvia van Hassel, Esther Pennings, Esther van den Bergh, Angela Heijmans, Janine van Pinxteren, Monique van Creij, Marion Bechtold, Dorothé Loeffen, Karin Loeffen, Kristel van de Zande, Miranda van Hassel en Karin Peters.

KNVB districtsbeker meisjes


Groots vijftigjarig jubileum.
“Vijftig is niet niks, en dat moet je zo groots mogelijk vieren”, dat liet voorzitter Jos de Letter zich ontvallen toen het gouden jubileum naderde. En dat groots vieren gebeurde dan ook. Een jubileumcommissie zette allerlei activiteiten op stapel. De festiviteiten strekten zich maar liefst uit over zes weken. Het eerste elftal speelde tegen het Artiestenelftal met vele grote nationale bekendheden, ‘Oud Maliskamp’ nam het op tegen een combinatie van ‘Oud OJC/RKKSV’ en de dames namen het op tegen MHC Rosmalen, Rosko (Korfbal) en de tennisclub en ‘de Knuppelaars’ (softbal). Verder was er een jubileumloterij, een fietstocht, een middag speciaal voor de jongste jeugd en in ‘De Kentering’ en avond voor ouderen. Kortom een jubileum dat bestemd was voor iedereen die zich ook maar een beetje verbonden voelde met de club.
Het absolute klapstuk van het jubileum werd de feestavond in ‘De Kentering’. Elk clublid dat er was zal zich die avond ongetwijfeld herinneren. Hoogtepunt was het optreden van ‘onze eigen’ Albert West. Met zijn eigen (beroemde) nummers, maar ook met rock, ballad en meezingers wist hij de zaal op zijn kop te zetten. Het was die avond nog lang onrustig in het centrum van Rosmalen…
En uiteraard presenteerde de club zich ook naar buiten met de uitgave van een jubileumboek. Een boek, samengesteld door Cor van Hoof, Henk Snijders en Wil van Hoof, dat in het Brabants Dagblad werd betiteld als ‘fraai en zeer modern’. Een niet onbelangrijk aandeel daarin had de Noorse Brita Bergsnov-Hansen. Als vriendin van de in het eerste elftal spelende Rien Bissels volgde zij een studie grafische vormgeving in Den Bosch. Vandaar.

Ga naar boven