Vrijdag en zaterdag na Pinksteren stond voor Maliskamp JO13-1 in het teken van deelname aan de Brabants Boys Cup. Een tweedaags toernooi waaraan diverse landen meedoen. Er zijn wedstrijden in verschillende leeftijdscategorieën. Zoals het bij een echt internationaal toernooi gebruikelijk is zijn er verschillende speelsteden. Ons strijdtoneel is Avanti in Schijndel, waar we allerhartelijkst zijn ontvangen.

Vooraf heeft het reglement enige verwarring opgeleverd. We spelen volgens de regels van de UEFA en komen uit in U13. Dit betekent dat we op een kleiner veld negen tegen negen gaan spelen. Eenmaal in Schijndel blijkt dit niet van toepassing te zijn en kunnen we gewoon ons bekende spelletje gaan spelen.

Rond 9.00 uur verzamelen 14 van de 15 spelers zich. “Ik had misschien gisteren toch iets eerder naar bed moeten gaan.” Anderen hebben het schoolkamp nog een beetje in het lijf. Dit lijken wat ingrediënten voor een valse start. Als onze keeper op het veld net voor de warming up tot de ontdekking komt dat zijn keepershandschoenen nog thuis liggen, is het duidelijk: de mannen hebben een peptalk nodig.

Onze eerste tegenstander is V.V. Lunteren. Een team dat uitkomt in de tweede klasse zo blijkt bij navraag na de wedstrijd. Ze blijken feller te starten dan wij. Nemen wij eerste de bal aan en dan zit de tegenstander er al tussen, Lunteren kaatst en combineert vlotter. We hebben een aantal momenten het nakijken en de indruk ontstaat dat onze mannen nog niet helemaal bij de les zijn. Dat blijkt ook na twee keer een kwartier spelen. We verliezen met 5-0. Ondanks dat zit de stemming er goed in en nodigt Lunteren ons uit om samen met hen op de foto te gaan.

Wouter5

Als coaches zijn we na deze wedstrijd toch wat teleurgesteld omdat we weten dat de mannen beter kunnen dan ze hebben laten zien. We spreken dit door en geven aan dat ze een voorbeeld mogen nemen aan Lunteren in de wijze waarop ze op de bal jagen en combineren.

De tweede wedstrijd is tegen AC Houilles, een team uit Frankrijk. Binnen een minuut scoren de Fransen gemakkelijk 1-0. Valt onze mannen iets te verwijten? Enkele doelpunten later wordt het antwoord duidelijk: nee, niets. Dit team is een klasse te groot voor ons. We komen niet aan voetballen toe en worden compleet overlopen. Gaande de wedstrijd gaan de koppies, begrijpelijk, meer en meer hangen. Hier is geen eer aan te behalen. Toch zetten de heren voetballers door en knokken tot het einde. Het was niet te voorkomen dat we met 12-0 het veld verlaten.

Na deze twee uitslagen zijn we toch enigszins gedesillusioneerd. Zijn we niet te hoog ingedeeld? Doen we er wel verstandig aan om morgen nog zo’n dag met het team door te maken? Voor het moraal en met de competitiewedstrijd van maandag in het vooruitzicht lijkt ons dat geen goede gedachte. Ook zijn er al een aantal spelers die wat blessureverschijnselen vertonen en speelt anderen enige vermoeidheid parten.

Er staat nog een wedstrijd tegen VSK Aarhus uit Denenmarken op het programma. Zij blijken meer van ons spelniveau te zijn gelet op hun uitslagen en de mening van de coaches van V.V. Lunteren. We zetten met elkaar de schouders er weer onder. En warempel, de rode duivels zetten een geweldige wedstrijd neer. Er wordt op de bal gejaagd, goed samengespeeld en mooie aanvallen opgezet. De verdediging heeft het in de eerste helft redelijk rustig, in de tweede helft komt VSK Aarhus wat meer op onze helft. Helaas op een toch wat onverwacht moment breken de Denen uit en komen ze vrij voor Julian die de bal kansloos achter zich in het net ziet verdwijnen. Voor ons gevoel een beetje tegen de verhouding in. Ondanks de vechtlust weet JO13-1 het tij niet te keren en verlaten we ook deze wedstrijd, zij het met opgeheven hoofd, met een nederlaag op het scorebord het veld.

We maken de balans op. Morgen nog drie wedstrijden in de ‘Challenge Cup’, een mooie benaming voor de strijd om de negende tot en met de twaalfde plaats. Met twee afmeldingen en later op de avond nog een uitvaller wegens een blessure, starten we morgen met 12 spelers. Met de energie en kracht die vandaag gevergd is wordt dat een interessante uitdaging. Toch maar even binnen de club een paar lijntjes uitgooien voor wat extra middenvelders met enig loopvermogen. Positief punt van vandaag is wel dat we gaande de dag een team hebben gezien dat wel doorzet en knokt, kwaliteiten die het staartje van dit seizoen zeker van pas gaan komen.

Zaterdag 12 mei. Op het afgesproken tijdstip is iedereen weer aanwezig. Als extra speler is Benjamin van onze JO13-2 meegereisd. We verzamelen weer in kleedkamer 4 en bespreken de wedstrijd en opstelling. Het resultaat zou vandaag beter kunnen zijn omdat we tegen de op de laatste plaats geëindigden van de andere poules spelen. Met dat vooruitzicht kijken we op veld 2 naar de wedstrijd voor die van ons.

Onze eerste tegenstander is V.V. Ruurlo. Na het eerste fluitsignaal is meteen duidelijk dat ook dit team gewend is te jagen en op hoog tempo te spelen. Net zoals gisteren hebben we daar niet meteen een antwoord op. Dat blijkt ook uit het scoreverloop. De tegenstander weet goed de nul te houden wij vissen negen keer de bal uit het net.

Het is duidelijk dat we het ook vandaag zwaar te halen zullen krijgen. Onze tegenstanders zijn vele malen beter dan ons. Vermoedelijk speelt Ruurlo niet voor niets in de hoofdklasse… We zullen het er mee moeten doen.

Onze tweede wedstrijd is tegen JSG Wallenhorst uit Duitsland. Ook deze wedstrijd laat hetzelfde beeld als de vorige vier zien: een ploeg die wel wil maar niet in staat is weerstand te bieden tegen een team dat makkelijker combineert, aan kaatsen voldoende heeft en elkaar bijna blindelings weet te vinden. Wat de Fransen gisteren lukte, herhalen vandaag de Duitsers. Met 12-0 verlaten we het veld.

We weten het even niet meer. Dit is voor zowel de spelers als coaches best frustrerend: wel willen  maar niet weten hoe we het tij kunnen keren. Dat er spelers zijn die wat pijntjes vertonen of liever op een andere positie spelen maakt het ook niet makkelijker. We besluiten een bezinningsmoment in te lassen. In de kleedkamer benaderen we de zaak zo positief mogelijk en vragen om hulp aan de spelers. Misschien lukt het hen om in onderling overleg een goede opstelling voor de laatste wedstrijd te maken en elkaar op te peppen er nog 1 keer voor te gaan.

De laatste wedstrijd is tegen VSK Aarhus 1, een ander team dan waar we gisteren tegen hebben gespeeld. Ook dit team beschikt over wat meer voetbalkwaliteiten dan wij weerstand tegen kunnen bieden. De score loopt al snel op in het voordeel van de Denen. Wat goed is om te zien is dat de mannen doorbijten, vechten met elkaar en van tijd tot tijd toch vooruit kunnen spelen. Eén van onze aanvallen levert een corner op. Onze specialist Sjoerd trapt de bal vanaf rechts voor het doel. Met een fraaie kopbeweging is het Quinten die ons enige doelpunt scoort. De ontlading is groot! Dit doelpunt wordt gevierd alsof het het kampioensdoelpunt is, goed om te zien! Desondanks winnen de Denen dit potje overtuigend met 7-1.

Rest ons om een fraaie groepfoto te maken.

Wouter 1

Uitslagen zeggen niet zo veel. We hebben meegedaan, geknokt en bovenal elkaar niet laten vallen als team. Dat al deze teams in hogere competitieklassen uitkomen dan wij, wisten we vooraf niet. Misschien is het goed dat we het een keer ervaren hebben. Wat ons betreft een compliment voor de veerkracht en vechtlust die op veel momenten is getoond. Maandag spelen we thuis tegen Haarsteeg JO13-3 de nummer 2 in onze competitie. Laten we dit toernooi als een generale repetitie beschouwen. Een slechte generale levert een goede uitvoering op. Kom maar op. Na de Brabant Boys Cup zijn we er klaar voor!

Ga naar boven